Buscar
  • Mar Font Cortadelles

Ulls de nit de Sílvia Cantos

Actualizado: 12 de jul de 2020

Ulls de nit és la primera novel·la de Sílvia Cantos publicada per Columna edicions. Conec l'autora pel seu fabulós programa de ràdio Històries, pel seu premiat blog de recomanacions literàries Us recomano i per treballar a la biblioteca del meu poble. Escoltar-la al seu programa o llegir-la al seu blog ja m'havien fet pensar amb tota certesa que, si algun dia escrivia una novel·la, m'agradaria. Ara el meu proper pensament que espero que sigui premonitori, és que visqui un Sant Jordi fantàstic (aquest any el celebrem de forma atípica, però el celebrem) i un èxit absolut com el que viu la seva protagonista.


Ulls de nit és una història d'amor, primer de tot una història d'amor que es cou a foc lent de la pròpia protagonista amb ella mateixa. La Lia, no ho ha tingut fàcil i viu tancada i protegida per una cuirassa que ben pocs poden travessar. És la seva primera decisió per protegir-se, per estimar-se. Coneixerem la Lia petita, entranyable, que busca semblances entre la gent que coneix i els personatges que llegeix, que aprèn dels qui estima, que busca records amb totes les seves forces i més tard veurem la Lia que troba la feina ideal per a qui estima els llibres, en una llibreria, la Sin Spoiler, amb la Pepi (m'agrada trobar noms de personatges amb persones reals del seu entorn, com també les escriptores amb qui dinarà més endavant), i més endavant descobrint l'amor, més enllà de les relacions esporàdiques que havia viscut, l'autèntic amor.


Ulls de nit també és paisatge. El viatge a Positano, que ens el narra a bocinets fent que el puguem assaborir intensament, és una prova que decideix viure per començar a conduir el seu futur, per intentar treure's les barreres que s'ha posat durant molt de temps. Però el que menys espera és conèixer en Joan i viure unes setmanes inoblidables. La història transcorre també a València, Madrid, Barcelona i Formentera. Sent per a mi, Positano un dels preferits per com ens el dibuixa, l'olor de salnitre i llimona, el mar, molt present en aquesta novel·la amb tots els seus tons possibles, el limoncello...


Ulls de nit és una família de personatges, no necessàriament units per un vincle de sang. La trama viatja endavant i endarrere i anem coneixent personatges molt ben construïts: l'Antoni amb qui compartirà l'amor pels llibres i que es convertirà en "una amistat sincera i desinteressada, autèntica i única" i encara més, esdevindrà un avi per a ella. La Lola que serà com una germana. La Marta, tan dolça... L'amistat per a la Lia: "Sento que en qualsevol moment que em calgui podré capbussar-me en la tendresa de la vostra mirada i créixer davant l'orgull que em mostreu quan celebrem algun èxit professional". I són uns ulls, uns ulls de nit, els del Joan.


Ulls de nit és emoció. Vull destacar la intensitat amb la qual descriu els moments més importants, alentint el tempo i regalant-nos detalls amb descripcions acurades i escenes que ens les fa viure amb tots i cadascun dels sentits. Molt destacable és el moment que narra la pèrdua d'un ésser tan estimat fent emocionar des de l'inici fins al final, o el sentiment d'absència quan la protagonista viu un moment de canvi de nena a adolescent; la carta a la mare és un altre exemple de l'alta sensibilitat per transmetre sentiments per part de la Sílvia. Un altre exemple és com ens detalla un gran moment a través d'unes arracades que guarda per a les grans ocasions i que ens manté amb intriga fins que descobrim la història preciosa que hi ha al darrere.


Ulls de nit és art. L'art que és capaç de transmetre sentiments i sensacions i fer-nos reviure moments claus de la nostra vida. A partir de les exposicions que visita l'art esdevé clau en el destí de la Lia. El descobriment de la llegenda del fil vermell fa que doni voltes a la idea d'estar connectats a algú, units per un fil vermell que surt del dit petit. Jo afegiria que la Lia té més fils vermells, un que surt de cada dit: el de l'amor, el de la lectura i els autors i autores amb qui està connectada amb l'Antoni i també amb el seu pare, el de la música molt present en molts moments de la seva vida, el fil amb el mar i amb Positano i el fil de l'amistat que es converteix en família escollida.


Ulls de nit és literatura. Per a la protagonista, i com a lletraferida que és l'autora fa pensar que opina de la mateixa manera, l'escriptura i la lectura són terapèutiques. La Lia assegura que "sens dubte, fer-me el carnet de la biblioteca va ser el millor regal que m'han fet mai". La protagonista sempre s'acompanya d'una Moleskine on pot anotar tot allò que pensa i sent. És molt emotiu quan el pare troba, a través de la lectura, la manera d'anunciar la mort de la mare.

Ens cita títols com L'illa del tresor, La plaça del diamant, El diari d'Anna Frank, Algú com tu, Dones, Suite francesa... "Sembla que aquesta ha estat l'única constant a la meva vida: els llibres i les històries, els amics més fidels que sempre m'han acompanyat". És lògic que aquesta trama m'hagi atrapat: noia apassionada de la lectura, que escriu tot el que pensa, que fa cursos d'escriptura, que publica la seva primera novel·la...33 vistas0 comentarios
  • Twitter Social Icon
  • Icono social Instagram

© 2023 por Samanta Jones. Creado coh Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now