Buscar
  • Mar Font Cortadelles

Les bones sensacions o Un Haiku per a l'Alícia

Fa algunes setmanes una amiga em va parlar de haikús i em va fer descobrir les tankes. I aquelles coses que passen... de cop i volta comences a trobar més informació sense buscar-la.

Vaig entrar a la plataforma Ebiblio i em va aparèixer Un haiku per a l'Alícia de Francesc Miralles (Premi Gran Angular 2001 Editorial Cruïlla). Jo no acostumo a llegir llibres digitals però volia provar el préstec digital i el vaig agafar. Des de la primera línia la trama em va embolcallar i vaig llegir amb un interès creixent.

Aquesta és la història del Genís, un jove de disset anys. Els seus pares s'han acabat de separar i ell ha de passar-se el juliol estudiant per no haver-ho fet quan tocava. Una veu narrativa que atrapa ens explica les classes tedioses de recuperació excepte les del professor de literatura castellana, a qui anomenen el professor Haiku "perquè tenia la dèria per una mena de poemes japonesos que s'anomenen així". Aquesta rutina sufocant, d'estudiar, o fer acte de presència a les classes, passar-se les tardes dormint i poca cosa més canviarà quan la mare li retira la paga setmanal i quan es troba amb un antic company, el "Quart", que el convidarà a formar part de "L'Associació per a les Bones Sensacions". En aquesta associació coneixerà l'Alícia que el farà despertar de la letargia que viu.

El Genís trobarà feina en una editorial que farà que, tot i la seva edat, reflexioni sobre l'empresa. Quan acaba la jornada laboral s'apressa per trobar-se amb l'Alícia i amb els de l'associació.

L'Alícia és una jove immigrant sense papers en regla per a qui només existeix el moment present; que reflexiona sobre teories de Plató, sobre els Déus o les creences... provocant que el grup l'admiri i que en Genís en pateixi un "enamorament irreversible".

Recomano la lectura per descobrir el final d'aquesta novel·la juvenil i crossover. Mentrestant no la llegiu, podeu fer un tastet d'un haiku que el professor escriu a la pissarra pels seus estudiants:

"El vell estany;

hi salta una granota.

El so de l'aigua."

Aquest haiku ens descriu un moment de la natura, ens el fa arribar a través del so, capturant un instant. Cal llegir-lo més d'un cop, sense pressa, visualitzar el salt, escoltar l'impacte. Quan ho fas, quan et centres en aquest breu instant és quan el vius i t'arriba amb tota la intensitat i meravella.

Aquesta novel·la és de les que deixa bones sensacions.46 vistas0 comentarios
  • Twitter Social Icon
  • Icono social Instagram

© 2023 por Samanta Jones. Creado coh Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now